Hoe kan het dat er vanuit dermatologen aandacht is voor de invloed van voeding op (o.a.) acné, terwijl er in de NHG-standaard letterlijk beschreven staat dat “dieetmaatregelen geen effect hebben”?
Vorige week maandag, 12 juni, heb ik via KOH de online nascholing Acné, Rosacea en Actinische keratose gevolgd. Vooral acné is een klacht waarmee ik cliënten/patiënten geregeld op het spreekuur zie, in zowel mijn werk als verpleegkundig specialist, als mijn werkzaamheden als hormoontherapeut.
Het onderwerp acné werd tijdens de scholing belicht door een dermatoloog. Hij gaf aan van patiënten geregeld de vraag krijgt of aanpassing van voeding iets kan doen op de ernst van de acné. Hij adviseert patiënten om minder zuivel of snelle koolhydraten binnen te krijgen omdat deze voedingsstoffen bewezen onstekingsbevorderend werken (mijn hart als hormoontherapeut maakt een sprongetje bij deze adviezen 🙂 !). Die ontstekingen zijn juist het probleem bij acné, dus dat wil je niet onnodig stimuleren.
Ik vind het opvallend dat deze adviezen niet beschreven staan in de NHG-standaard. Sterker nog, er staat letterlijke beschreven dat “Dieetmaatregelen geen effect hebben”. Hoe zonde is het dat voor de hand liggende adviezen, zoals tips qua voeding, niet beschreven worden? Misschien kunnen we zwaardere of meer intensieve behandelingen wel voorkomen of zelfs een verwijzing naar de dermatoloog voor zijn!
Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat medicamenteuze behandeling bij acné niet altijd voorkomen kan worden. Iets waar ik ook volledig achter sta als het nodig is. Maar wat vind ik het zonde dat er zo weinig aandacht is voor de invloed van voeding op het menselijk lichaam.