Ik vertel je in het kort wat het verschil is zodat je hier nooit meer naar hoeft te googlen.

The case: Lisa, 32 jaar oud, heeft een langere tijd een kinderwens. Zij en haar partner zijn sinds anderhalf jaar actief bezig om zwanger te worden, tot nu toe zonder succes. Lisa heeft een regelmatige cyclus met normaal bloedverlies. Zij is door de huisarts naar de gynaecoloog verwezen voor aanvullend onderzoek, waaronder een bloedafname. In het bloed worden geen afwijkingen gevonden. Het advies is om het nog een half jaar de tijd te geven, voordat gestart wordt met vruchtbaarheidsbehandelingen. Lisa besluit contact met mij op te nemen om te onderzoeken wat zij kan doen om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten. We nemen onder andere een EMB test af, die laat zien dat er een progesteron tekort speelt, vitaminetekorten zijn en haar lichaam in de “overlevingsstand” staat. 

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de ene bloedtest en de andere?
Bij een reguliere bloedafname wordt er bloed afgenomen uit een bloedvat of soms met een vingerprik. Dit wordt vaak gedaan in het ziekenhuis of bij een prikpost in de buurt. De bepalingen zijn afhankelijk van wat er is aangevraagd door de huisarts of de medisch specialist. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de nier-, lever- of hartfunctie. Ook kunnen hormonen, ontstekingswaarden of de aanwezigheid van virussen bepaald worden. 

EMB test
EMB staat voor Energetisch Morfologische Bloedtest. Bij de EMB wordt er bloed afgenomen middels een vingerprik. Naast dat er reguliere bepalingen worden gedaan zoals hemoglobine, de leukocyten en de trombocyten, wordt er ook energetisch naar je bloed gekeken. Dit betekent dat er naar energieverdeling in het lichaam wordt gekeken. Dus wat kost je lichaam (onnodig) veel energie? Dit geeft inzicht in wat je kan doen om de balans in je lichaam te herstellen en dus (hormonale) klachten te verminderen. 

Met een EMB krijg je inzicht in:
– Vitaminen- en mineralentekorten 
– Disbalans omega 3/ omega 6
– Disbalans neurotransmitters
– Hormoonbalans 
– Darm- en leververstoring 
– Virale en bacteriële belasting
– Vrije radicalen en toxiciteit 
– Voedingsintoleranties (suiker, gluten, lactose, soja, tarwe, varkensvlees, zuivel geit, zuivel koe, zoetstof, conserveringsmiddelen)

De EMB is niet klinisch onderzocht en dus niet wetenschappelijk bewezen. Een reguliere bloedtest is dat wel, waardoor de gegevens vaker op dezelfde manier worden geïnterpreteerd. Kort en simpel gezegd: er is een groter risico dat de uitslagen van een EMB vaker verschillend worden beoordeeld door therapeuten/coaches dan reguliere uitslagen door artsen/behandelaren.

Wel blijkt dat veel mensen klachten ervaren, ook met goede reguliere bloeduitslagen en dat zij dus vastlopen. In deze situaties een EMB andere inzichten geven en dus van toegevoegde waarde zijn. 

Terugkomende op de situatie van Lisa: ze is aan de slag gegaan met het verminderen van stress, heeft haar slaap verbeterd, is gezonder gaan eten en is ze supplementen gaan gebruiken. Met als resultaat dat ze na vier maanden zwanger is geworden. 

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *